2016. december 6., kedd

Dolgozzátok fel! - lemezkritika 1.rész

Egy kicsit kibővítve a témáimat, időnként górcső alá veszek ilyen-olyan lemezeket és leírom róluk a véleményemet.
Elsőként máris itt van a Tankcsapda legújabb kiadványa, a "Dolgozzátok fel", amely dupla lemezes változatban jelent meg nem is olyan régen. Először a "Mi dalaink másoktól" lemezről írnék néhány sort. Mielőtt azonban elkezdem, be kell vallanom, hogy korábban nem különösebben figyeltem a zenekar munkásságát, nem ismerem az összes dalukat legfeljebb a nagyon ismerteket, a rádióból, tv-ből. Figyelmemet a 2014-es "Urai vagyunk a helyzetnek" című lemezükkel keltették fel, majd a most szóban forgó feldolgozás anyagukkal.
Mivel jómagam is zenélek, igyekszem minél szélesebb skálán mozogni a zenéket illetően, ami többé-kevésbé sikerül is, bár igaz, hogy sok pótolnivalóm lenne, de végülis azt hiszem elmondhatom magamról, hogy nem skatulyázom be magam egy adott stílusba, de azért van olyan, ami nagyon közel áll hozzám és van, ami nem annyira...

Ezzel a szemlélettel és eddig  három meghallgatás után arra a következtetésre jutottam, hogy szerintem ez a lemez nem is sikerült olyan rosszra, mint ahogy azt sokan gondolják.

A nyitó dal a "Legjobb méreg" amelyet "Majka és Curtis" előadásában hallhatunk. Úgy gondolom, erős kezdése ez a lemeznek, Majkáék hozzák a dal eredeti lendületét a saját stílusukban. Annak idején amikor a "Pokolgép" "Ítélet helyett" c. dalát dolgozták fel, még kicsit félve hallgattam meg, de azt hiszem azóta én is sokat változtam, jóval befogadóbb lettem és ez a mostani TCS feldolgozás nekem nagyon is tetszik.

A második dal "Kowalsky meg a Vega" feldolgozása, ők az "Egyszerű dalt" választották. Maga a dal nagy vonalakban megmaradt az eredeti, bár azért lendületesebb az eredetinél. Bevallom, nekem jobban tetszik így...

A sorban a harmadik nóta az "A Drum & Bass rugója." Megmondom őszintén, a Brainsről sosem hallottam, de nyilván ez csak az én tájékozatlanságom miatt van így :-)
Azonban az Ő feldolgozásuk is hasonlóan az előző kettőhöz igen lendületesre sikeredett. A dal szerkezete szinte végig megmaradt úgy, mint az eredeti, azonban teljesen áthangszerelve, újragondolva a zenei alapja. Szerintem ez sem rossz!

Negyedikként a "Fiúk ölébe a lányok" és a "Wellhello" következik. Majkáék után a második olyan dal a lemezen, ami valószínűleg a stílus miatt, de teljesen más, mint az eredeti, mégis ráismerhető.
Fluor-t és Diaz-t mindenki ismeri, akár akarja, akár nem és amennyire én látom, nagyon bejött nekik az a zenei séma, amit kitaláltak és a rádiókban játszott dalaik alapján úgy tűnik nem is akarnak ezen változtatni. Így voltak ezzel a dallal is, amire azt tudom mondani, hogy tipikus Wellhello. A maguk módján jó a dal, bár tény, hogy nem ez a kedvencem a lemezről :-)

Az ötödik előadó és dal, "Ákos" és az "Agyarország". Véleményem szerint az egyetlen olyan dal a lemezen, ami nagyon ki lett facsarva. A kezdő "akkordok" után mondjuk vártam volna még valamit, de a dal (sajnos) elejétől a végéig megmarad abban az elszállós, melankolikus stílusban amit azonban Ákos a tőle megszokott profizmussal hoz. Itt is azt tudom mondani, hogy amit az előadótól várhatunk az meg is volt, de engem annyira nem fogott meg...


Hatodikként Az "Alvin és a mókusok" átdolgozásában a" Menyország touristot" hallhatjuk. Én kedvelem Alvinékat, de azon túl, hogy begyorsították a dalt, sokat nem adtak hozzá, így nekem semleges véleményem van a dalról.

Következő előadó a "Leander KILLS" és a"Lopott könyvek" c. dal. Az előadóról szintén nem sokat tudok, csak amit a médiában itt-ott látok, hallok róluk. A feldolgozásuk viszont szerintem jól sikerült. A szöveg mondanivalója is elég depressziós, de Leanderék még rádobtak egy-két lapáttal, és így még inkább fájdalmasabbá, torzabbá vált az egész.

Nyolcadik előadó a "Magna Cum Laude". Ők az "Örökké tart" című dalt dolgozták át saját stílusukra. Nos, ez remekül sikerült. Tipikus Magna Cum Laude dal lett belőle.

A kilencedik dal az, amire leginkább kíváncsi voltam. "Tóth Gabi" az, akiben kellemeset csalódtam, miután volt szerencsém élőben látni és hallani. Nagyon profin megoldotta a technikai nehézségeket és hihetetlen milyen hangja van élőben! Na de, most a feldolgozásáról van szól... Szóval az Ő dala az "Adjon az ég". Egy kicsikét gyengének érzem a dal kezdését, mintha már-már elcsuklana Gabi hangja, de aztán szerencsére a dal közepétől már megmutatja mit is tud igazán, a végére meg aztán teljesen fel spanolja magát a csaj. Egész jó lett ez is!

Tizedikként az "Ektomorf" és a "Bárány" jön. Nehéz úgy véleményt írni, hogy gyakorlatilag sem a dalt, sem az előadót nem ismeri annyira az ember, minden esetre egy nagyon súlyos, nagyon zúzós nótát hallhatunk Ektomorf stílusban :-)


A következő "Lofti Begi ft. Calidora" és az "Azt mondom, Állj". A szitu majdnem ugyan az, mint pl az Ektomorfnál, bevallom férfiasan, nem tudom mi fán terem a Calidora de mivel a lemez lényege egyébként is az, hogy felismerje az ember, hogy mennyi féle zenei stílus létezik, rá fogok keresni és megnézem mit művelnek :-)
A dal egyébként igen jól sikerült, amolyan nyári sláger lett belőle Lofti Begiék keze alatt.

Az utolsó tétel (a bónusz dalokat leszámítva) szintén olyas valaki nevéhez fűződik, akit sajnos nem ismerek. Ez "Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint" és a "Múlik" című nóta. Egyébként maga a feldolgozás sem fogott meg, de legalább azt megmutatta, hogy bizony egy jó dalt egy szál akusztikus gitárral is elő lehet adni.

...és akkor most jöjjön a két bónusz dal.

Az első a "Tankcsapda stábtagjai" által előadott "Ez az a ház". Nekem annyira nem jött át, olyan érzésem van a dallal kapcsolatban, mintha valaki azt mondta volna "Na gyertek, dobjunk össze valamit a lemezre" Szóval bennem azt az érzést kelti, mintha kicsit összecsapták volna az egészet. Kár érte, mert amúgy nem volna rossz zeneileg.

A második bónusz dalhoz a Tankcsapda egy pályázatot hirdetett ki, amelyre nagyon-nagyon sok zene érkezett a zenekarhoz és ezek közül választották ki végül a "Pennhurst" zenekart. A "Köpök Rátok" c. dal igen súlyosra sikeredett, természetesen jó értelemben véve. Érdemes a zenekarra több figyelmet szentelni.

Összességében elmondhatom, hogy ez a lemez jól sikerült, az előadók hozzák a tőlük megszokott stílust, jól tükrözi a munkájukat. Ha pontoznom kéne, akkor mondjuk 10ből 8-at adok, de csak azért, mert volt egy-két olyan tétel, amit így 3 hallás után nem annyira tudtam magaménak tudni.
Hangsúlyozni szeretném, hogy ez kizárólag a saját véleményem és távol álljon tőlem, hogy bárkit is megsértsek az írásommal. Amit pedig pótolnom kell azt pótolni is fogom és puszta kíváncsiságból is utánajárok majd azon előadóknak, akikről a bejegyzés írásakor még kevés információm volt. :-)

Hamarosan jön a folytatás, a dupla kiadvány másik lemezével, ahol a Tankcsapda nyúlt hozzá mások dalaihoz...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.